Pošljite povpraševanje

Panoramske stene - Za neoviran pogled

Panoramske stene - Prikazna fotografija

Panoramske stene so posebna arhitekturna značilnost, ki jo je mogoče vključiti v gradnjo z namenom povezovanja zunanjega in notranjega prostora. S tem ustvarjamo občutek odprtosti in povezanosti z naravo. Po imenu - panoramske stene - vemo, da obsegajo celotno višino in širino stene ter zagotavljajo neoviran pogled na okolico. 

Umestitev panoramskih sten ima številne prednosti, a je vseeno zelo pomembno, da pretehtate dejstva preden se odločite za vključitev le teh v zasnovo svojega doma. Če se vam zdi, da jih še ne poznate dovolj, da bi se lahko zanje odločili, vam spodaj podajamo nekaj glavnih značilnosti.

Prednosti panoramske stene

Ena od glavnih prednosti panoramskih sten je količina naravne svetlobe, ki jo prepuščajo v prostor. Ker tovrstna okna zavzamejo celotno steno, omogočajo vstop veliko več svetlobe kot tradicionalna okna. Na ta način se čez dan zmanjša potreba po umetni svetlobi in posledično prihranite veliko energije. Poleg tega lahko panoramske stene zagotovijo tudi veliko večji občutek prostornosti in odprtosti, zaradi česar se zdi prostor večji in bolj vabljiv za vsakdanje posedanje.

Druga prednost panoramskih sten je zagotovo estetika. Uporabite jih lahko za ustvarjanje dramatične osrednje točke v sobi ali za boljšo predstavitev čudovitega razgleda. Mogoče jih je uporabiti tudi za vnos občutka na prostem v prostore, ki sicer nimajo neposrednega dostopa do narave. Na primer, panoramska stena v stanovanju ali domu v strnjenem naselju lahko ustvari občutek harmonije in povezanosti z naravo tudi v urbanem okolju. Vizualna povezanost z naravo ima pozitivne učinke tudi na duševno zdravje in naše počutje, saj dokazano zmanjšuje nivo stresa in povečuje občutek sreče.


Dejstva o panoramskih stenah

Panoramske stene imajo posebno sposobnost ustvarjanja občutka prostornosti in zračnosti. Velika steklena površina naredi prostor večji in bolj odprt, kar je lahko še posebej koristno v manjših ali bolj zaprtih prostorih. 

Poleg tega lahko panoramske stene pripomorejo tudi k boljši osvetljenosti prostora. Naravna svetloba, ki vstopa skozi stekleno steno, ustvari bolj enakomerno osvetljen prostor, kar ga naredi vizualno privlačnejšega.

Panoramske stene ponujajo odlično priložnost za integracijo s tehnologijo pametnega doma. Lahko so opremljeni s sistemi za samodejno senčenje, nadzor osvetlitve in regulacijo temperature, kar olajša ustvarjanje idealnih svetlobnih in temperaturnih pogojev za katerikoli čas dneva ali vremenske razmere.

Pomembno je vedeti, da panoramske stene vseeno niso vedno primerne za vsak prostor. Lahko jih je težje vzdrževati in lahko zahtevajo posebno opremo ali tehnike čiščenja. Tako velika steklena površina lahko ob nepravilni montaži povečuje tveganje kondenzacije, ki lahko povzroči nastanek plesni, zato se morate močno posvetovati in ustrezno odločiti za kvalitetnega izvajalca.

Poleg tega je njihova namestitev lahko draga in morda niso energetsko učinkoviti v ekstremnih podnebjih, ki zahtevajo močno izolacijo. Zato je pravilno načrtovanje, oblikovanje in namestitev ključnega pomena pri vključevanju panoramskih sten v zasnovo doma.


Fiksne ali odpirajoče se panoramske stene?

Pri izbiri panoramskih sten je poleg odločitve o ustreznem izvajalcu, zelo pomembna tudi odločitev med fiksno panoramsko steno ali odpirajočo se panoramsko steno. 

Fiksne panoramske stene so tiste, ki jih ni mogoče odpreti in se uporabljajo izključno za vnos naravne svetlobe in zagotavljanje čudovitega razgleda. Primerne so za prostore, ki nimajo potrebe po prehodu na teraso, kot so povezovalni hodniki  ali stopnišča. Prednost fiksne panoramske stene je, da ne potrebuje vzdrževanja ali kakršnihkoli gibljivih delov, kar zmanjšuje verjetnost težav. Zagotavljajo tudi višjo raven varnosti, saj jih ni mogoče odpreti od zunaj.

Na voljo pa imate tudi panoramske stene, ki jih je mogoče odpirati, kar poleg svetlobe in razgleda zagotavlja tudi naravno prezračevanje. Slednje so primerne za prostore, ki imajo prehod na teraso , kot so dnevna soba ali kuhinja. Ta možnost je optimalna tudi za prostore, ki iz kakršnihkoli razlogov potrebujejo tako naravno svetlobo kot naravno prezračevanje. Omogočajo tudi nadzor nad količino svetlobe in zraka, ki vstopata v prostor, kar je lahko koristno v različnih letnih časih ali vremenskih razmerah.

Pri odločanju med fiksnimi in odpirajočimi se panoramskimi okni je pomembno upoštevati namembnost prostora ter lokacijo, in s tem podnebje, nepremičnine. Če  torej nimate večjih skrbi z varnostjo, ali je prostor pogosto zaseden in potrebuje naravno prezračevanje, bi priporočali izbiro odpirajoče se panoramske stene.

Povzetek

Skratka, panoramske stene so lahko odličen dodatek k vsakemu domu ali zgradbi, saj prostoru dodajo vrednost in estetsko lepoto. Ob izbiri panoramske stene je pomembno upoštevati njene prednosti ter slabosti in ustrezno načrtovati njeno zasnovo. Predvsem pa sta pomembni odločitvi glede izbire izvajalca ter izbire fiksne ali odpirajoče se verzije. 

Na splošno so panoramske stene osupljiva arhitekturna značilnost, ki lahko nudi številne prednosti, vključno z naravno svetlobo, občutkom prostornosti, izboljšanjem kakovosti zraka in splošnega dobrega počutja. Vsekakor so popoln dodatek k domu, za ljudi, ki si želijo zunanjost povezati z notranjostjo.

Smo izpustili kakšno informacijo, ki ste jo iskali? Pišite nam na info@mizarstvo-kosak.si ali nas pokličite na 01 5373 181.

Več o panoramskih stenah oz. brezokvirnih oknih preberite TUKAJ.

© 2022 Mizarstvo Košak. Vse pravice pridržane.
Politika zasebnosti
crossmenu